Over mij

Bedankt voor je bezoek aan mijn website. Het is mijn passie samen met mensen de speciale momenten in hun leven vast te leggen. Het is een geweldige ervaring om bij een event of portretsessie aanwezig te zijn en te weten dat ik help een uniek moment voor altijd te bewaren.
...........................................................................................
 Khadija Rachid heeft inmiddels al meer dan 35 jaar ervaring in het kleermakersvak ze ontwerpt en maakt dameskleding zelf. 
“Ik haal er kracht uit”
‘ALS IK ACHTER MIJN NAAIMACHINE ZIT BEN IK GELUKKIG. Het is de plek waar ik mezelf kan zijn. Ik vergeet er alles. Op de achtergrond staan altijd voorgelezen zacht teksten waar ik veel van leren en gemotiveerd kan worden, Ik luister elke dag. Via internet. Als ik zorgen heb en ik ga aan het werk, dan zijn de wolken boven mijn hoofd zo weg. Door die naaimachine, de stoffen, naald en draad. Ik haal er kracht uit. Ik ben een met mijn omgeving. 
IK WAS 10 JAAR TOEN IK MIJN EERSTE KOSTUUM MAAKTE. Mijn vader was imam, maar hij had ook een naaimachine, met trappedalen. Hij maakte en verstelde kleding. Mijn moeder nam dat bedrijfje over. Als zij dan achter de machine vandaan kwam, ging ik zitten. Een beetje spelen met de pendalen. Op een dag legde ik een broekpak met wijde pijpen op de grond. Die had ik gekregen van mijn vader. Ik tekende het pak na op een andere stof en maakte een nieuwe. Mijn ouders wisten niet wat ze zagen. Ze waren zo trots. Ik ook. IK WAS NET ALS DE KHADIJA UIT EEN VERHAAL IN EEN BOEK VAN SCHOOL: EEN BIJZONDERE ONTWERPSTER. Zes jaar later begon ik aan een basisopleiding op een modevakschool in Marokko waar ik leerde hoe ik met alle details omga. Toen ik naar Nederland verhuisde, verdiepte ik me nog meer in mode. Ik begon te tekenen; van westerse tot oosterse mode. Ik deed ook weer een opleiding. Het leidde tot het verbinden van oosterse en westerse patroonlijnen en de start van mijn eigen bedrijf: Caftan Biladi in Amsterdam. jaar 2006 en 2017/2018 is mijn bedrijf gewijzigd naar Khadija Caftan Bilad, Marokkaanse Caftans staan bekend om de trassen, meftel en sfifa; vaak met de hand gemaakte knoopjes. Alle Marokkanen hebben een Caftan. Ook moderne meiden die mini-jurkjes en hun haar los dragen, hebben tijdens feesten meestal toch een mooie Caftan aan. Traditie. Net zoals veel Nederlandse vrouwen een zwarte jurk in de kast hebben hangen; The little black dress. Hopelijk kan ik doorgeven wat dit vak mij heeft gegeven. Dat gevoel kun je nergens kopen. Natuurlijk moet je jezelf kunnen bedruipen maar geld alleen is echt niet alles. Het gaat erom of je gelukkig kunt zijn. Dat kan ik. Ook zonder veel geld.’


 Khadija Caftan Biladi; Marokkaanse damesmode vanuit het hart

Vertrouwende op meer dan 35 jaar ervaring in het kleermakersvak ontwerpt en maakt. Khadija Caftan Biladi dameskleding dan ook helemaal zelf. In onze winkel - onder leiding van Khadija Rachid - wordt Oosterse kleding verkocht, waaronder caftans, takchitas, tunieken, sjaals en jalabas. U kunt bij Khadija Caftan Biladi uw kleding op maat laten ontwerpen en maken. Heeft u een droomjurk in gedachte? Khadija denkt graag met u mee om met liefde en aandacht vanuit het hart uw wensen te realiseren.
TAKCHITA
Takchita is een Marokkaanse jurk die wordt gebruikt voor nette kleding, van‘op visite’ tot tijdens bruiloften. Elk model speelt een rol in, van Oma-model tot de bruidsjurk van de laatste mode. Een takchita wordt rijk dankzij al het handwerk aan borduur-stenen, sfifa, la3kad, dars en nog veel meer.
 Caftan
Caftan of Marokkaanse kaftan is enorm  populair  geworden in de hele wereld, van een thuis-, feest- of als bruidskaftan. De verschillen zitten in het soort bewerking, de details, het vele handwerk en de mooie afwerking, van 1 tot 3 a 4 lagen op elkaar.
 Jalaba
DE JALABA IS een traditioneel kledingstuk uit Marokko. Het hoort breed en lang. Volgens de lijn van de mode denken wij aan alle leeftijden en nationale  en internationale Marokkaanse E gelegenheden.
Jabadour
Jabadouur is een Marokkaans traditioneel kostuum voor vrouwen van alle leeftijden, verschillend  in de stof, kleur en het model.
TUNIEK
We ontwerpen ons tuniek meestal met MaroKKaanse TRADITIONELE bewerking voor een mooie afwerking waardoor de tuniek ‘rijk’ uit komt, ook door alle details.
 Abaja
Een Abaja Is een Arabische. lange  jurk die het hele lichaam bedekt, volgens deze model is een Abaja bewerkt met allerlei soorten borduursels en stenen parels uit de hele wereld; van Saoedi-Arabië en India tot Pakistan, Dubai,  tot Marokkaanse traditioneel bewerking ,van simpele tot laatste mode.
Hijab
DE Hijab (sjaal) zorgt voor extra schoonheid voor vrouwen en is een  compleet mooie combinatie   voor elk outfit.